schrijftips

9 frisse schrijftips van supercharmante Laura Jane

Ooit van Laura Jane Williams gehoord? Ik kende haar niet, maar ze blijkt een vermakelijke, slimme Britse schrijfster die ook nog vlot op het podium staat. Ik luisterde vol aanbidding naar haar en verzamelde haar verfrissende schrijftips.

Laura Jane Williams sprak tijdens het bloggersevenement Blogtacular in Londen. Hoe sympathiek ze is, en hoe goed ze schrijft, lees en hoor je op haar website. Ze schreef het boek Becoming: Sex, Second Chances, and Figuring Out Who the Hell I am – ja dat is een hele mond vol. Je zou het kunnen omschrijven als ‘het dagboek van Bridget Jones van nu’.

Schrijftips voor bloggers

Als een komediante stond Miss Williams voor een bomvolle zaal over het schrijversvak te confereren. We hingen aan haar lippen. Veel van haar aanwijzingen gingen over het schrijven van romans, boeken, literatuur en echte verhalen. Ze kwam met grappige en attente invalshoeken, die ook voor bloggers toepasselijk zijn. Ik heb ze in 9 punten samengevat.

De 9 wijze wenken van LJ

  1. Schrijven moet je gewoon gaan doén. Anders lukt het je nooit. Laura Jane claimt: “Niemand kan het in eerste instantie schelen wat je schrijft. Dat is misschien een afschuwelijke boodschap, maar ook een bevrijdende. Dus ga beginnen en vind je schrijfstem terwijl nog niemand luistert.”
  2. Vertel een verhaal.
  3. Vertel dat simpel. In het Italiaans: Parla come mangi. In het Engels: Keep your language as simple as Roman food. Ikzelf zou zeggen: schrijf het op zoals je het zegt.
  4. Houd het kort. Oefen kort schrijven met microbloggen op Instagram, en/of met haiku’s – een Japanse gedichtvorm.
  5. Gebruik verschillende soorten zinnen. “Sentences are like bottoms”, aldus Laura Jane: ze zijn er in allerlei vormen, maten en gewicht. En ze zijn allemaal welkom, dus.
  6. Weet: je geheugen is nooit perfect, en dat is totally oké.
  7. Chronologie is voor saaie pieten. Dus je tekst hoef je niet te schrijven in de volgorde zoals het voorval is gebeurd.
  8. Gebruik de vijf zintuigen tijdens het schrijven: zien, horen, voelen, proeven en ruiken.
  9. Laat mensen meeleven. Laura Jane citeerde schrijfster Maya Angelou: “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”

Wil je nog meer leren over schrijven en bloggen? We hebben net onze gloednieuwe online training Tactisch Schrijven, Beter Bloggen in de webshop gezet!