geheim over gestolen eend

Blog belicht: hoe PostSecret diepe geheimen tentoonstelt (en zo de wereld verandert)

Als je het voor elkaar krijgt dat het lezen van je blog deel gaat uitmaken van iemands rituelen, dan kun je spreken van een succes. PostSecret.com, de geheimensite die Frank Warren ruim 10 jaar geleden begon, is zo’n succesverhaal. Net als vele anderen bekijk ik elke week op zondag de nieuwe geheimen op de site, weergegeven als kleine kunstwerkjes. Warren selecteert de geheimen zorgvuldig en publiceert ze regelmatig gegroepeerd rond een bepaald thema.

geheim over gestolen eend

Geheimen komen in vele soorten en maten.

Sterke punten: niche, planning, vorm

In mijn ogen zijn er drie redenen waarom deze site, met ruim een half miljoen ontvangen geheimen en een enorm grote schare volgers (de teller staat op ruim 700 miljoen bezoeken), wereldwijd een enorm succes is. 

  1. De site heeft een duidelijke niche, die toch een enorme doelgroep aanspreekt.
  2. Postsecret plaatst zonder uitzondering elke zondag nieuwe geheimen – soms gegroepeerd rond een bepaald thema – en je kunt alleen de geheimen van die week bekijken. Met de planning van de blog zit het dus wel snor.
  3. De vorm van de inzendingen is laagdrempelig en origineel: de meeste geheimen worden ingezonden via anonieme ansichtkaarten.

Spin-offs

Je kunt PostSecret zien als een kunstproject. Er zijn inmiddels meerdere koffietafelboeken verschenen met verzamelingen geheimen, variërend van hilarisch, tot kunstzinnig en heel serieus. Maar het is ook een community die de donkere kant van geheimen niet uit de weg gaat. Zo wordt er werk gemaakt van zelfmoordpreventie en zijn er tegenwoordig (vooral in de Verenigde Staten) ook events, waarbij mensen hun geheimen live, en dus iets minder anoniem, vertellen. En na een valse start een paar jaar geleden, is er nu ook een PostSecret App, die een realtime twist geeft aan de website. Iedereen kan daar zelf geheimen uploaden en reageren op andere geheimen.

Nederlandse versie: Briefgeheimen

Er bestaat ook een Nederlandse versie van PostSecret: Briefgeheimen. De site die erbij hoorde, kon ik niet meer terugvinden, maar Wim Brands en Monique Edelschaap stelden een boek samen dat nog wel verkrijgbaar is.