I love blogging

Verboden woorden

De Familie van i nam deel aan Blogtacular en keerde terug naar huis met tassen vol goodies en een hoofd vol inspiratie. Zo kun je een lijst met verboden woorden gebruiken om de toon van je berichten te verbeteren.

Bloggen kan een eenzame aangelegenheid zijn. Het maken van een blogbericht waarover je echt tevreden bent, kost je makkelijk een paar uur van je leven. Je boodschap moet helder zijn, maar ook aantrekkelijk en vindbaar.

Dat betekent dat je moet nadenken over zaken als tekst, beeld, doelgroep, techniek, marketing en analyse. In onze trainingen geven Katja en ik uitleg over al die zaken, en tips om het bloggende leven een stuk makkelijker te maken. Maar we vertellen ook dat het heel goed is om je onder vakgenoten te begeven om op die manier inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen.

Afgelopen weekend brachten we ons eigen advies in praktijk: we bezochten Blogtacular, een conferentie in Londen waar creatieve bloggers elkaar ontmoeten. De komende tijd delen Katja en ik de inzichten die we daar opdeden.

De voice van Mollie Makes

Ik schoof aan bij een sessie van de makers van ‘crafts magazine’ Mollie Makes. Jessica Bateman en Lara Watson vertelden over het vinden van de juiste ‘stem’ voor je blog. Ze gaven 10 tips om je schrijfstijl te oefenen. De eerste, en wat mij betreft ook belangrijkste tip die de dames gaven was: ‘Be authentic‘. Dat betekent niets meer of minder dan dat je schrijft als jezelf en dat je op je blog niet ineens een heel andere toon aanslaat dan wanneer je met je vrienden zou praten. Je klinkt dan niet alleen geloofwaardiger, maar het is ook veel makkelijker om je teksten consistent te houden.

Lara Watson en Jessica Bateman van Mollie Makes

Lara Watson en Jessica Bateman van Mollie Makes

Banned Words

Een nuttig hulpmiddel om de authenticiteit van Mollie Makes te bewaren is de lijst met verboden woorden die de redactie opstelde. Als je alleen maar clichés gebruikt, ben je minder geloofwaardig. Hetzelfde geldt voor modewoorden. In het geval van Mollie Makes (met een doelgroep van zowel iets oudere handwerkliefhebbers als jonge creatieve vrouwen) levert dat deze lijst op.

banned words

de banned words van Mollie Makes

Het fijne van zo’n lijst is dat je jezelf dwingt om niet op de automatische piloot te schrijven, maar na te denken over elk woord dat je schrijft. Een mooie manier om je creativiteit te stimuleren.

Je kunt een lijst maken met woorden, waarvan je weet dat je ze vaker gebruikt dan goed is voor je (lezer). Maar je kunt jezelf ook uitdagen bij het schrijven van een enkel blogbericht. Schrijf bijvoorbeeld eens over eten zonder het woord ‘lekker’ te gebruiken. Of over een boek, film of uitje zonder het woord ‘leuk’. En, ik richt me hier in het bijzonder tot de vrouwelijke bloggers,  schrijf eens een hele tekst zonder verkleinwoorden!

Heb jij een zwarte lijst?

Bovenstaande voorbeelden zijn niet helemaal willekeurig gekozen. Bij het herlezen van mijn conceptteksten moet ik de leuke en lekkere stukjes met enige regelmaat wieden. Ik zet ze dus op mijn lijst met te vermijden woorden. Welke woorden staan op jouw zwarte lijst?