lisa congdon

Laat zien waar je mee bezig bent

Tijdens de conferentie voor creatieve bloggers Blogtacular in Londen sprak Lisa Congdon, gevierd illustrator en auteur uit Amerika. Ze kwam met een interessante tip voor content: toon je maakproces.

Congdon werd ‘per ongeluk’ illustrator nadat ze haar broer vergezelde naar een kunstcursus die hij moest volgen voor zijn werk. Hij had geen zin alleen te gaan, dus vroeg hij Lisa mee. Die lessen maakten wat in haar los en ze sloeg aan het tekenen. Na 7 jaar kon ze haar baan opzeggen en leven van haar kunst, wat ze nu alweer 10 jaar doet. Onder andere lezers van het blad Flow kennen haar werk. Haar laatste boek is The Joy of Swimming.

Wereldwijd publiek

Lisa Congdon benadrukt dat ze zonder internet niet zo succesvol en bekend was geworden. Zonder sociale media en haar website had ze nooit haar verhaal aan een groot, wereldwijd publiek kwijt gekund.

Ze is een voorbeeld van hoe je als eenpitter je publiek aan je kunt binden en – in haar geval – uitgevers voor je werk kunt interesseren. Dat doet je dus door je creaties en jezelf onophoudelijk zichtbaar te maken. Niet schreeuwerig en op de borst kloppend, maar wel door rechttoe-rechtaan te laten zien wie je bent en wat je aan talent in huis hebt.

Online bekijks

En ja, natuurlijk, als je mooi kunt tekenen, heb je al sneller online bekijks. Maar ook al kun je niet tekenen, dan heeft Lisa toch een tip, die iedereen op ideeën kan brengen voor het brengen van content op sociale media. Die tip gaat over: laat je maakproces zien, laat mensen meekijken met waar je mee bezig bent, echter… laat nog lang niet het eindproduct zien…

Congdon is momenteel bezig met een nieuw boek, waarvan zij haar tekeningen nog niet wil onthullen.

Maar wat zij nu wel (op bijvoorbeeld Instagram) toont is de volgende content:

  • schetsen
  • brainstormkrabbels
  • foto’s die haar op ideeën brengen
  • een wijze spreuk die met haar nieuwe project te maken heeft
  • haar bonte verfdoos in beeld
  • een foto van zichzelf als ze ergens voor een bespreking is
  • een stiekem detail
  • een kleurenstudie
  • overpeinzingen
  • concepten

Op deze manier houdt zij haar publiek op de hoogte en bouwt ze spanning op: we willen natuurlijk straks allemaal haar nieuwe boek bestellen!

Jouw maakproces of work in progress?

Hoe zou jij dit kunnen toepassen in jouw werk? Op wat voor momenten kun jij een blik achter de schermen bieden, of tijdens een voorbereidend proces een inkijkje bieden aan je volgers? Hoe neem je je publiek mee in jouw dagelijkse werkzaamheden en het daarover nadenken?

Besef: dat is allemaal interessante content.

 

foto: Blogtacular Creative Conference 2016 Image Courtesy of Mollie Makes © Will Ireland